Verslag Schoolschaaktoernooi 2015 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Schoolschaaktoernooi Gem Krimpenerwaard 2015


SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op schoolVerslag

Individueel schoolschaakkampioenschap 2015 voor bassisscholen
in de gemeente Krimpenerwaard

Zaterdag 27 juni 2015
Voor alle basisschool kinderen
Met prijzen en leuke activiteiten

Met speciale gast Ting Ting Lu,

Nederlands Kampioen schaken 2015 meisjes t/m 14 jaarPoster ontworpen en gemaakt door Lieke Ouwerkerk
3e jaars student op Het Lyceum Rotterdam
Geslaagd Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi

Na het eerste schoolschaaktoernooi van deze eeuw in de gemeente Nederlek verleden jaar hadden we dit jaar ook weer een primeur. Door de herindeling van de kernen in de Krimpenerwaard tot één gemeente Krimpenerwaard hebben we nu twee jaar op rij een eerste schoolschaaktoernooi in een gemeente. Dit jaar dus in de gemeente Krimpenerwaard. Een historisch feit. Dit hield wel in meer voorbereiding, maar hierdoor konden ook meer scholen aan het schaaktoernooi deelnemen.
De insteek is een gratis toernooi voor alle basisschoolkinderen in de gemeente Krimpenerwaard, dus werd de plaatselijke middenstand benaderd om een bijdrage te doen om het toernooi in natura te sponsoren. Dit is weer heel goed gelukt en onderaan het verslag worden de sponsoren die mee hebben geholpen aan weer een succesvol toernooi nog nader benoemd.

Een schoolschaaktoernooi met diverse andere activiteiten om het schaken in het algemeen op een positieve manier in het daglicht te plaatsen. En dat is weer prima gelukt. Na maanden van voorbereiden en diverse aandacht in de media konden we op zaterdag 27 juni 2015 25 kinderen verwelkomen. Helaas hadden 2 kinderen ziek afgemeld en was 1 kind niet aanwezig.

Vanaf negen uur konden de kinderen zich aanmelden.
De kinderen kregen een blad met een schaakquiz en schaakopgaven en gingen direct aan de slag met invullen. Ze moesten best nog wel enige moeite doen om de vragen goed te beantwoorden en de schaakopgaven op te lossen. Het leuke was dat ook de kinderen, die niet gewend waren met de schaakdiagrammen toch ook met de juiste oplossingen kwamen. Bij de prijsuitreiking kreeg iedereen hiervoor een leuke oranje pion sleutelhanger.
Het aanmelden liep wat uit, niet iedereen was op tijd, maar om 10 uur konden we het toernooi openen. Na een kort openingswoord en de huisregels door Andre Ouwerkerk was er daarna een korte uitleg van de spelregels door Jan Sijbesma, schaakleraar van s.s.v. Klim-Op en hoofdarbiter, waarna we zeer verheugd waren dat Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard, na een aanmoedigende toespraak over schaken, het toernooi officieel opende met de eerste zet op bord 1.Wethouder Jan Vente opent het schoolschaaktoernooi en speelt de eerste zet
De indeling en uitslagen werden verzorgd door Koen Ouwerkerk, wat de gehele dag vlekkeloos verliep.
Zeven ronden met zwitsers systeem. Dit houdt in dat de kinderen na een tweetal ronden steeds worden gekoppeld aan een tegenstander die in het toernooi ongeveer gelijkwaardig presteert. De kinderen aan bord 1 tot 7 speelden met een klok (15 minuten per persoon) en de kinderen aan bord 8-13 speelden zonder klok (25 minuten). Sommigen vonden het best wel spannend, maar gelukkig was iedereen na een aantal partijen gewend aan de ‘spanning’ van een toernooi. Een toernooi om ervaring op te doen met het wedstrijdelement, leuk, gezellig en zeker niet saai! Tussendoor konden de kinderen in het zonnetje buiten voetballen, dus het was niet alleen een "binnendag".

    

Tijdens het toernooi was er in de ochtend een schaakclinic ‘leer in anderhalf uur schaken’. Zes enthousiaste dames vergezeld door vader Rook, kregen in sneltreinvaart de basisbeginselen van het schaken tot en met mat uitgelegd. Erg leuk hoe zij met veel plezier deze les hebben gevolgd. Dames en heer bedankt. En kinderen opgepast! Je zal je best moeten doen tegen je vader en moeder.In de middag speelde Ting Ting Lu, "onze" Nederlands kampioene 2015 meisjes t/m 14 jaar, van schaakvereniging Klim-Op een simultaanwedstrijd tegen 8 tegenstanders. Het was erg warm en Ting Ting had geduchte tegenstand. Twee dames van de schaakclinic deden mee, maar ook twee opa's met veel schaakervaring en een rating van 1700. De mannen deden erg hun best om het Ting Ting zo moeilijk mogelijk te maken en het niveau was hoog en spannend. Ting Ting liet zien dat zij niet voor niets naar het EK in Kroatië mag in september; na ruim twee uur rondjes lopen! had Ting Ting een mooie score van 7 winst en 1 remise (vader van Maurits).Heel goed gedaan Ting Ting, ik ben erg trots op je. Je bent een toonbeeld voor het schaken in het algemeen en voor het meisjesschaken in het bijzonder en ben zeer vereerd en blij dat je er weer bij was. Tijdens de clinic kon men Ting Ting nog ondersteunen met een bijdrage voor haar deelname aan het EK (ze moet het grootste gedeelte zelf betalen) en er werd een mooi bedrag gedoneerd van 52 euro, waarvoor hartelijk dank. Veel succes in september Ting Ting.
En dan is de zevende ronde gespeeld, is de eindstand bekend en kunnen de prijzen worden verdeeld. Iedereen schaakte in één poule, zodat er een rangschikking ‘totaal’ van iedereen kon worden gemaakt en de schoolschaakkampioen van 2015 bekend zou worden. Hierdoor was het ook beter mogelijk om een indeling op sterkte te maken en dus voor iedereen een leuker toernooi te spelen. De prijzen zijn wel per groep (schoolgroep) verdeeld. Bekers voor de nummer 1 en 2 van de groep en de anderen kregen een mooie standaard als herinnering. En iedereen ging op de foto met Ting Ting.De kampioen van verleden jaar Matijn Ouwerkerk zit dit jaar in de 1e van de middelbare school, dus mocht niet meer meedoen. Hierdoor was zijn broer Bram dit jaar een kanshebber voor de 1e plaats, maar de concurentie was groot. Naast de scholen uit de gemeente Krimpenerwaard konden op het laatste moment ook gastspelers van s.s.v. Klim-Op tot en met Stap 2 meedoen (met vier inschrijvingen). Ook de scholen uit Krimpen aan den IJssel waren nog uitgenodig (jammerlijk zonder deelname). De strijd om de plaatsen 1 t/m 6 was heel spannend. Bram liet in de 3e en 4e ronde punten liggen en Mike maakte geen fouten. In de laatste ronde stond Bram tegen Mike op volle winst met een mat in twee, maar ging enkele seconden door de klok. Mike bleef hierdoor ongeslagen en werd daarmee de eerste schoolschaakkampioen van de gemeente Krimpenerwaard. Ook Mike gaat volgend jaar naar de middelbare school, dus volgend jaar nieuwe kansen voor zijn opvolger.


Mike Erkemey schoolschaakkampioen gemeente Krimpenerwaard 2015

En natuurlijk ook een compliment voor de jongste deelnemer uit groep 2 van OBS West / Klim-Op. Alyssa je hebt het erg goed volgehouden. Ga zeker door met schaken bij meester Jan en ik hoop dat je er volgend jaar ook weer bij zal zijn. Goed gedaan meid, die mooie beker heb je zeer verdiend. En je had ook nog een mooie schaaktekening gemaakt.Iedereen verdiend een grote pluim voor hun deelname, sportiviteit en de wijze waarop ze met soms nog geringe ervaring, dit toernooi hebben gespeeld. Echte heel erg goed.
De volledige stand, totaal, per groep, meisjes en punten per school kan je zien op:
eindstanden ( totaal, per groep en school).
Er werden nog enkele mooie gekleurde dame sleutelhangers verloot (gesponsord door raindropchess) en daarna kon iedereen met een prijs, een oranje pion sleutelhanger en een zakje chips rond half vijf moe maar tevreden naar huis.
Iedereen heel erg bedankt die aanwezig was op het eerste schoolschaaktoernooi van Nederlek en hopelijk tot volgend jaar.

De opzet van dit
toernooi is alleen mogelijk met de steun van vrijwilligers en sponsors. Die mogen dan ook best nader genoemd worden.
Voor de innerlijke mens heeft de
Plus Rechtuyt in Schoonhoven een grote doos met thee, koffie, koekjes en snoep verzorgd, de Albert Heijn in Schoonhoven een grote doos limonadesiroop en chips. Jan Dros Puur Natuur in Schoonhoven leverde de "gezonde" snacks van fruit en groente, bakkerij Kok trakteerde op de echte Schoonhovense Fonteynkoeck, Kaasboerderij Vlist liet iedereen smullen van heerlijke blokjes boerenkaas. De poster (ontworpen door Lieke Ouwerkerk) werd op full-colour A3 geprint door ReproVinci in Schoonhoven, welke verspreid is naar alle scholen. En voor de gastvrouw, wedstrijdleiding en de directrice van PCB de Rank had de Gall&Gall Embé in Schoonhoven een lekker fris wijntje in kadoverpakking beschikbaar gesteld. Voor de kleine schaakprijzen voor de puzzel, verloting en hulp had Raindropchess.com leuke gekleurde sleutelhangers en sets schaak speelkaarten gesponsord. De prijzen in de vorm van bekers en standaards zijn financieel ondersteund door gemeente Krimpenerwaard.De thee, koffie, limonade e.d. werd de gehele dag verzorgd door Lieke en Barbara Ouwerkerk. Ting Ting Lu is al genoemd, maar heeft 's morgens ook nog geholpen met de wedstrijdleiding. Matijn Ouwerkerk hielp 's middags met de wedstrijdleiding, Jan Sijbesma als westrijdleider en voor zijn algemene inbreng van kennis bij het organiseren van het schaaktoernooi en voor alle schaakbijstand en -hulp de afgelopen jaren, Koen Ouwerkerk voor de standen, uitslagen en indelingen, Ab Scheel voor het nemen van de foto's in de ochtend en Teun Korevaar voor het nemen van de foto's bij de prijsuitreiking, wethouder Jan Vente voor de officiële opening en natuurlijk mevr. Cootje Heeringa, directrice van PCB de Rank voor het gratis gebruik van haar school. Deze sponsors en vrijwilligers hebben er mede voor gezorgd dat de kinderen en ouders een geweldig leuke schaakdag hebben gehad. Super bedankt.


Andre Ouwerkerk


Zie ook een verslag van Jan Sijbesma met foto's op de website van
s.s.v. Klim-Op

Ook
Ab Scheel, schaak-toernooi fotograaf, heeft een leuke stukje op zijn website gezet met veel mooie individuele foto's en sfeerplaatjes (welke zijn te downloaden)


Fotograaf Ab Scheel in actie

Teun Korevaar, oud voorzitter van de Rotterdamse schaakbond, heeft veel foto's gemaakt van o.a. de prijsuitreiking
.

Nog meer foto's zijn te zien en te downloaden op
Schoolschaak Kampioenschap Nederlek 2015

Op Youtube is een video te zien van de simultaanpartijen met Ting Ting Lu*
Analytisch denken
Analytisch denken is het systematisch ontleden van een complex probleem in zijn elementen. Analytisch denken is nauw verwant aan kritisch denken. Je maakt duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, tussen symptomen en oorzaken, tussen feiten en opvattingen. Je bepaalt eerst de hoofdlijnen en detailleert later. Je gaat logisch en methodisch te werk.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu