Verslag schoolschaaktoernooi 2014 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Schoolschaaktoernooi Nederlek 2014SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op school

Verslag
Individueel schaakkampioenschap 2014 voor bassisscholen in Nederlek

Zaterdag 12 juli 2014
Voor alle basisschool kinderen
Met prijzen en leuke activiteiten

Geweldig schaakfeest in Nederlek


Het eerste schoolschaaktoernooi van deze eeuw in de gemeente Nederlek is een feit. Een historisch feit. Niet alleen omdat de gemeente Nederlek volgend jaar geen gemeente meer is (Nederlek gaat op in de K5 variant gemeente Krimpenerwaard), maar ook een heugelijk feit omdat er na een aantal decennia weer een schoolschaaktoernooi op de kalender stond.

Een schoolschaaktoernooi met diverse andere activiteiten om het schaken in het algemeen op een positieve manier in het daglicht te plaatsen. En dat is zeer goed gelukt.
Na maanden van voorbereiden en diverse aandacht in de media konden we op zateradg twaalf juli 2014 27 kinderen verwelkomen. Mede door hun aanwezigheid is het een fantastisch schaaktoernooi geworden. Hulde aan deze denkhoofden.

Vanaf kwart over negen konden de kinderen zich aanmelden en de eerste kinderen waren er inderdaad klokslag kwart over negen.
Iedereen was keurig op tijd voor de opening.De kinderen kregen een blad met een schaakquiz en schaakopgaven en gingen direct aan de slag met invullen. Ze moesten best nog wel enige moeite doen om de vragen goed te beantwoorden en de schaakopgaven op te lossen, maar uiteindelijk had vrijwel iedereen de bladen in de loop van de dag ingeleverd.

Het toernooi werd om 10.00 uur geopend met een welkomstwoord en een applaus voor de kinderen. Daarna heeft Jan Sijbesma van schoolschaakvereniging Klim-Op uit Capelle aan den IJssel de kinderen kort nog enkel regels voor het toernooi uitgelegd en de kinderen een leuk en vooral sportief toernooi gewenst.Om kwart over 10 was de eerste indeling gereed en werd er gestart met de eerste partij.
De eerste zet werd gedaan door de voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond de heer Postma.Zeven ronden met zwitsers systeem. Dit houdt in dat de kinderen na een tweetal ronden steeds worden gekoppeld aan een tegenstander die in het toernooi ongeveer gelijkwaardig presteert. De kinderen aan bord 1 tot 7 speelden met een klok (15 minuten per persoon) en de kinderen aan bord 8-13 speelden zonder klok (25 minuten).  Sommigen vonden het best wel spannend, maar gelukkig was iedereen na een aantal partijen gewend aan de ‘spanning’ van een toernooi. Een toernooi met name om ervaring op te doen met het wedstrijdelement. Een toernooi om het eerste schaakblok, tot en met mat in één, af te sluiten en het geleerde in de praktijk toe te passen. Een toernooi om een leuke dag samen te schaken. Een toernooi om iedereen te laten zien dat schaken niet saai is! En natuurlijk een toernooi gewoon om gezellig met elkaar te spelen.Tijdens het toernooi  was er in de ochtend een schaakclinic ‘leer in anderhalf uur schaken’. Vier enthousiaste dames, kregen in sneltreinvaart de  basisbeginselen van het schaken tot en met mat uitgelegd. Erg leuk hoe deze dames met veel plezier de les hebben gevolgd. Zeker voor herhaling vatbaar. Dames bedankt. En kinderen opgepast! Je zal je best moeten doen tegen je moeder.In de middag speelde Ting Ting Lu van schaakvereniging Klim-Op een simultaanwedstrijd tegen 8 tegenstanders. Ting Ting  6e bij het NK jeugd 2014 tot en met 14 jaar speelde haar eerste simultaan. Best wel spannend, omdat Ting Ting voor haar doen nu weinig bedenktijd had en tegen meerdere tegenstanders tegelijk moest schaken. Uiteindelijk wist Ting Ting de zes volwassen te verslaan en moest ze alleen de winst laten aan de jeugdspelers Sybe (Klim-Op) en Liqin (haar broertje). Heel goed gedaan Ting Ting, ik ben erg trots op je. Je bent een toonbeeld voor het schaken in het algemeen en voor het meisjesschaken in het bijzonder.
Het was een druk bezocht toernooi, veel ouders, opa’s en oma’s kwamen langs om kinderen / kleinkinderen te zien schaken.
De algemene opmerking van ouders en grootouders was toch wel ; dit is leuk, wat een enthousiaste kinderen, dit is echt anders dan ik had voorgesteld, dit is echt niet saai, wat een leuke sfeer . Kortom ontzettend veel positieve reacties. Geweldig.De media was erbij, interviews + film zijn gemaakt en er zijn vele foto’s gemaakt.Natuurlijk is zo’n toernooi alleen mogelijk met de steun van vrijwilligers en sponsors. Die mogen dan ook best nader genoemd worden.
Voor de innerlijke mens heeft de
Albert Heijn in Lekkerkerk een grote doos met fruit beschikbaar gesteld, zodat de kinderen de gehele dag een ‘gezonde’ snack konden nuttigen. Drie grote dozen met thee, koffie, limonade, koekjes, chips,  e.d. is beschikbaar gesteld door de C1000 in Krimpen aan de Lek. Kinderen en ouders en toeschouwers konden de gehele dag gratis van de consumpties gebruik maken. Kaasboerderij Speknijder uit Lekkerkerk sponsorde een lekker stuk boerenkaas voor de vrijwilligers.
De prijzen in de vorm van bekers en standaards zijn financieel ondersteund door de
gemeente Nederlek.

De thee, koffie, limonade e.d. werd de gehele dag verzorgd door Lieke Ouwerkerk.
Zij heeft er de gehele dag voor gezorgd dat niemand ‘droog’ hoefde te staan.
Ik ben erg trots op je Lieke, blij dat je er bij was, je hebt het super gedaan.

Natuurlijk
Ting Ting Lu. Ze is al genoemd. Ze heeft ook nog s’morgens meegeholpen als wedstrijdleider. Geweldig bedankt Ting Ting.Adri Helfrich, die met een stand van Raindropchess aanwezig was met schaakmateriaal. Adri zorgde met de leuke schaakstukkensleutelhangers als prijsjes voor de schaakquiz en schaakpuzzel en iedereen mocht na afloop gratis een schaakstuksleutelhanger uitzoeken. Ting Ting kreeg nog een leuke medaille van Adri voor haar eerste simultaanpartij.
Adri verbrak
2x het Guinness Record Simultaan Schaken. In 1994 tegen 600 tegenstanders en in 2001 speelde hij tegen 740 tegenstanders,  hij speelde 29 uur, liep bijna 40 km en speelde 30.000 zetten! Het huidige record simultaanschaken staat momenteel op naam van een vrouw: Susan Polgar met 1134 partijen! Erg leuk en bedankt dat je erbij was Adri.


En dan de twee mannen, zonder wie dit toernooi , op deze manier, niet mogelijk had geweest.

Jan Sijbesma; lid in orde van Oranje Nassau voor zijn verdienste in de schaaksport en voor het jeugdschaken in het bijzonder.  Als wedstrijdleider, organisator, mentor, spreker,  schaakpromotor (en schaakleraar van Matijn en Bram). Jan is een stimulator voor de schaaksport en voor het schoolschaken in het bijzonder. Mede door zijn inzet en aanwezigheid is dit schoolschaaktoernooi een groot succes. Jan, enorm bedankt.

Tu Tran; zonder hem geen punten, geen indeling en geen stand. Tu zorgt ervoor dat alle wedstrijden in de computer worden ingevoerd en dat de juiste stand en indeling wordt gemaakt.  Daarbij zorgt Tu als fotograaf dat het toernooi volledig in beeld wordt gebracht. Dit toernooi 700 foto’s!
En; Tu is de vader van Tommy en Kimmily. De kinderen die de informatielessen op school hebben gehad weten wie Kimmily is en dat je op jonge leeftijd kan leren schaken. Kimmily was 4 jaar toen ze leerde schaken en net 5 jaar toen ze haar Stap 1 diploma haalde.
Tu ontzettend bedankt,  je bent geweldig.

En dan. Dan is de zevende ronde gespeeld,  is de eindstand bekend en kunnen de prijzen worden verdeeld. Iedereen schaakte in één poule, zodat er een rangschikking ‘totaal’ van iedereen kon worden gemaakt en de schoolschaakkampioen van 2014 bekend zou worden. Hierdoor was het ook beter mogelijk om een indeling op sterkte te maken en dus voor iedereen een leuker toernooi te spelen. De poule was wel onderverdeeld in twee categorieën en de prijzen zijn ook verdeeld per categorie . Een categorie groep 2 tot en met 6 (met 15 deelnemers ) en een categorie groep 7 en 8 (met 12 deelnemers). Naast de gemengde indeling en stand, werd dus ook per categorie de stand bijgehouden. Elke keer weer spannend als het blaadje op de deur werd gehangen.

De twee favorieten Matijn en Bram Ouwerkerk (beide lid van schoolschaakvereniging Klim-Op) hebben schaakervaring met het spelen van wedstrijden, maar moesten zeker goed hun best doen om ‘voorop’ te blijven. Ze bleven goed geconcentreerd en verloren uiteindelijk geen enkele wedstrijd. Goed gedaan jongens.Vlak daar achter was het erg spannend en wat ook leuk was; met een gemengde rangschikking van scholen.


Met een zeer goede score van 6 uit 7 werd Mike derde, zowel totaal als in groep 7-8. Erg goed Mike.
Speciale vermelding ook voor Laura van Leeuwen. Met 4,5 punt een zeer keurige zesde plaats algemeen en beste meisje en een vierde plaats en beste meisje in groep 7-8.
En natuurlijk ook een compliment voor de jongste deelnemer uit groep 2 van Het Schateiland. Ook een meisje. Renske je hebt het erg goed volgehouden. Ga zeker door met schaken en ik hoop je volgend jaar ook in het schaakgroepje te hebben. Goed gedaan meid.

Per categorie  was er voor de eerste vijf in de rangschikking een beker. Het beste meisje per groep kreeg een beker en verder was er voor iedereen, die geen beker had gewonnen, een mooie standaard als herinnering aan deelname aan het eerste schoolschaaktoernooi van Nederlek.
De schoolschaakkampioen voor dit jaar is bekend.
Matijn Ouwerkerk is de eerste schoolschaakkampioen van Nederlek. Matijn gaat volgend jaar naar de middelbare school en dan wordt zijn broer Bram de te kloppen ‘man’.Iedereen verdiend een heel groot pluim voor hun deelname, sportiviteit en de wijze waarop ze met de nog geringe ervaring, dit toernooi hebben gespeeld. Echte heel erg goed.
De volledige stand, totaal, per groep, meisjes en punten per school kan je zien op:
eindstanden ( totaal, per groep en school)

En dan als laatste de vrouw zonder wie dit niet mogelijk was geweest.
Liane Tillema, directrice van de o.b.s. Het Schateiland. Bedankt, dat je het mogelijk hebt gemaakt dat we gebruik mochten maken van Het Schateiland. Mede dankzij jou en Cent Verwaal, die de gehele dag namens Het Schateiland aanwezig was, is dit schaakfeest een echt succes geworden. Erg bedankt.

Iedereen heel erg bedankt die aanwezig was op het eerste schoolschaaktoernooi van Nederlek en hopelijk tot volgend jaar.Nog een aardige vermelding wat betreft het schaken en het schoolschaken. Ik heb op de website een aantal titels gezet. Één ervan is:
Van schaken wordt je slim.
Het is natuurlijk niet zo dat schaken je slim ‘maakt’, maar het is wel zo, als je regelmatig schaakt, je schaakkennis (door lessen) vergroot, je beter gaat schaken, en als je jong begint met schaken, dat dit een positieve bijdrage kan geven aan de leer(prestatie)ontwikkeling van het kind op school. Matijn schaakt nu vier jaar en doet het erg goed op school. Hij haalde de maximale score bij de
Cito toets: 550 punten. Dat komt uiteraard niet alleen doordat hij schaakt (en voetbalt), maar het heeft zeker geholpen bij de wijze van leren, hoe hij vraagstukken oplost (analytisch denkvermogen*), vooruitdenkt en het vermogen heeft/ontwikkeld om zich goed te concentreren. Daarbij is hij sociaal en rustig en vooral ook sportief en kan goed tegen zijn verlies (respect voor jezelf en anderen). Uiteraard vind hij het spelletje schaken ook erg leuk. Matijn is een 'normale' jongen met een beetje schaaktalent, die met circa 2 uur per week schaken zijn schaaktalent tot een redelijk nivo heeft ontwikkeld (de jongens uit de schaaktop op zijn leeftijd schaken 10 – 20 uur per week!). De rode draad is: een paar uur schaken in de week kan een positieve bijdrage geven bij de ontwikkelling van je cognitieve denkvermogen (vermogen om kennis en informatie op te nemen en te verwerken) en je sociale denkvermogen en kan dat een voordeel zijn voor je leer(prestatie)ontwikkeling op school. Plezier in schaken is daarbij natuurlijk essentieel. Maar: je moet er wel (een ieder op zijn nivo) wat voor doen, het gaat niet vanzelf. En meestal is het zo: hoe beter je wordt, hoe leuker het wordt.


Andre Ouwerkerk

Zie ook een verslag op de website van s.s.v. Klim-Op http://www.ssv-klimop.nl/

Alle foto's zijn te zien en te downloaden op Schoolschaak Kampioenschap Nederlek 2014Op Youtube is een video reportage te zien van het schoolschaaktoernooi gemaakt door TV Vrolek


*
Analytisch denken

Analytisch denken is het systematisch ontleden van een complex probleem in zijn elementen. Analytisch denken is nauw verwant aan kritisch denken. Je maakt duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, tussen symptomen en oorzaken, tussen feiten en opvattingen. Je bepaalt eerst de hoofdlijnen en detailleert later.  Je gaat logisch en methodisch te werk.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu