Verslag schoolschaak- en invitatietoernooi 2016 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi 2016


SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op school

Verslag

Zaterdag 2 juli 2016

Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi 2016
voor bassisscholen in de Krimpenerwaard

Met speciale gast Ting Ting Lu,
Nederlands Kampioen schaken 2015 meisjes t/m 14 jaar
en 3e NK schaken 2016 meisjes t/m 16 jaarPoster ontworpen en gemaakt door Lieke Ouwerkerk (2015) 3e jaars student op Het Lyceum Rotterdam Basisschool PCB de Rank
in SchoonhovenZeer geslaagd  3e Krimpenerwaard Schoolschaak- en Jeugd-Volw.toernooi

Dit jaar alweer het 3e Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi en voor het 2e jaar op basisschool PCB De Rank in Schoonhoven. Doelstelling van het schoolschaken en het Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi is proberen in de Krimpenerwaard elke jaar weer nieuwe kinderen van de basisscholen in aanraking te brengen met het schaken en deze schakertjes een eerste kennismaking en ervaring te bieden met het schaken van partijtjes in een toernooivorm. In drie jaar tijd is er een mooie basis gemaakt voor een jaarlijks terugkerend schoolschaaktoernooi in de Krimpenerwaard. Een vooral gezellig, leerzaam en sportief kindertoernooi. Gezien de weer grotere animo dit jaar en de vele blije gezichten van kinderen en positieve reacties van ouders is dat dit jaar gelukkig ook weer prima gelukt. Erg leuk en fijn.
De opzet is dit jaar iets aangepast. Kinderen van de basisscholen in de gemeente Krimpenerwaard en de gemeente Krimpen aan den IJssel kunnen deelnemen aan dit schoolschaaktoernooi en gastvereniging Klim-Op uit Capelle aan den IJssel en daarbij zijn ook diverse jeugd-schaakverenigingen in de regio Rotterdam/Gouda benaderd om de kinderen te informeren over het Krimpenerwaard schoolschaaktoernooi (jammer genoeg geen aanmeldingen). Vanuit Krimpen aan den IJssel konden we vier deelnemers verwelkomen, van gastvereniging Klim-Op deden er maar liefst 12 beginnende schakertjes mee en van het schoolschaken van dit jaar waren er liefst 17 deelnemers, plus nog enkele schoolschakertjes van voorgaande twee jaar. Er waren dit jaar maar liefst 39 aanmeldingen!!  Een groei van 15 deelnemers ten opzichte van vorig jaar.
Super geweldig.

Naast het schoolschaaktoernooi hadden we voorgaande twee jaar ook de simultaanpartijen met Tingting Lu. Voor dit jaar was de opzet om de jeugd en volwassenen ook bij het schoolschaaktoernooi te betrekken en in plaats van de simultaanpartijen dit jaar een opzet in toernooivorm aan te bieden. Kinderen op de middelbare school en volwassen konden zich hiervoor aanmelden. Zowel het schoolschaaktoernooi en de andere twee toernooien waren wel gekoppeld aan een bepaald maximaal ervaringsniveau om deel te kunnen nemen. Met name het schoolschaaktoernooi is bedoeld voor startende en beginnende schakertjes. Vanaf ervaring 0 tot en met de kennis Stap 2 van de stappen leermethoden van de KNSB en een maximale KNSB rating (voor clubleden) van 650 punten konden deelnemen. Voor de komende twee jaar is dit een prima mix voor de beginners en jonge talenten. Wellicht dat daarna het basisschooltoernooi ook meer in de diepte kan gaan groeien. Voorlopig is de doelstelling om ook de komende twee jaar met dit concept in de breedte nog meer basisschoolkinderen met plezier aan het schaken te krijgen en te kunnen laten deelnemen aan een laagdrempelig gezellig schaaktoernooi.
Voor de jeugd en volwassen was dit voor het eerst op deze manier. Voor zowel de jeugd als de volwassenen was er belangstelling om deel te nemen, maar is er uiteindelijk besloten om deze twee groepen samen in één groep te laten schaken. Getalenteerde jonge schakers (zelfs al vanaf groep 6 van de basisschool) in één groep met volwassenen (de oudste deelnemers was 75 jaar). Het bleek een schoot in de roos. Wat een superleuk, sportief, gezellig en zeer geslaagd concept met reacties van jong en oud: volgend jaar weer. Het staat op de agenda!


De insteek voor het schoolschaaktoernooi is een gratis schaaktoernooi voor alle basisschoolkinderen in de gemeente Krimpenerwaard, dus werd de plaatselijke middenstand benaderd om een bijdrage te doen om het toernooi in natura te sponsoren. Dit is ook dit jaar weer heel goed gelukt en onderaan het verslag worden de sponsoren die mee hebben geholpen aan weer een succesvol toernooi nog nader benoemd. Daarbij uitgelicht de zeer positieve reacties op het aanbod van de ‘gezonde consumptie’, het groente en fruit werd enorm gewaardeerd en met veel smaak gegeten. De koffie, thee en limonade konden de gehele dag gratis worden genuttigd en was ruim voldoende voor alle aanwezigen.
Voor de jeugd en volwassen werd een kleine bijdrage gevraagd, maar deze werd aan het eind van het toernooi weer verdeeld in een leuke prijzenpot.
Er waren ook verschillende dagbladen, schaakmagazins en stripboeken om te lezen.Na maanden van voorbereiden en diverse aandacht in de media konden we op zaterdag 2 juli 2016 de deelnemers verwelkomen. Vanaf negen uur kon men zich aanmelden. De kinderen kregen een blad met een schaakquiz en schaakopgaven en gingen direct aan de slag met invullen. Ze moesten best nog wel enige moeite doen om de vragen goed te beantwoorden en de schaakopgaven op te lossen. Bij de prijsuitreiking kreeg iedereen hiervoor een leuke oranje pion sleutelhanger. Door omstandigheden had 1 deelnemer zich afgemeld bij het schoolschaaktoernooi en 2 deelnemers bij het jeugd-volwassenen toernooi en was 1 deelnemer niet afwezig. Zodoende konden we gaan indelen en starten met 37 kinderen bij het bassischooltoernooi en 8 kinderen en 8 volwassenen bij het jeugd-volwassenen toernooi.Het aanmelden liep wat uit, niet iedereen was op tijd, maar hierdoor was gelukkig wel iedereen op tijd voor de eerste ronde. Om 10 uur konden we het toernooi openen. Na een kort openingswoord en de huisregels en nog een korte uitleg van de spelregels door Jan Sijbesma, schaakleraar van s.s.v. Klim-Op en hoofdarbiter, kon iedereen naar zijn lokaal voor de eerste (spannende!) ronde. De indeling en uitslagen werden weer verzorgd door Koen Ouwerkerk, wat ook nu weer de gehele dag vlekkeloos verliep.Bij het schoolschaaktoernooi schaakte iedereen in één poule. Halverwege het toernooi zie je dat het toernooi gevormd word in een eerste groep en een tweede groep. De overweging is om dat al bij aanvang te doen, maar uiteindelijk komt iedereen toch eigenlijk gewoon op zijn plekje terecht. Opdat de prijsuitreiking per schoolgroep is zal dat uiteindelijk ook niet veel invloed hebben op de stand op de ranglijst. Het voordeel is dat de iets betere jonge schakertjes ook schaakervaring kunnen opdoen in de eerste groep. Dus voor iedereen een leuk toernooi. Bij een heel grote groep (>40 kinderen) zal het splitsen van de groep nader worden overwogen.

Zeven ronden met zwitsers systeem. Dit houdt in dat de kinderen na een iedere ronde steeds worden gekoppeld aan een tegenstander die in het toernooi ongeveer gelijkwaardig presteert. De kinderen aan bord 1 tot 10 speelden met een klok (15 minuten per persoon) en de kinderen aan bord 11-19 speelden zonder klok (25 minuten). Sommigen vonden het best wel spannend, maar gelukkig was iedereen na een aantal partijen gewend aan de ‘spanning’ van een toernooi. Een toernooi om ervaring op te doen met het wedstrijdelement, leuk, gezellig en zeker niet saai! Tussendoor konden de kinderen in het zonnetje buiten voetballen, dus het was niet alleen een "binnendag".De jeugd-volwassen kregen wat meer bedenktijd (nog steeds erg kort voor sommigen!). Daar speelden ze maximaal 20 minuten per persoon per partij. Uiteindelijk liepen beiden toernooien ongeveer gelijk op.
Gelukkig was ook Ting Ting Lu, "onze" Nederlands kampioene 2015 meisjes t/m 14 jaar en tweede in 2016 bij de meisjes tot en met 16 jaar, van schaakvereniging Klim-Op om mee te helpen met de begeleiding van het toernooi. Ting Ting leidde de eerste groep (eerste helft ranglijst) bij de kinderen, ikzelf de tweede groep (tweede helft ranglijst) bij de kinderen en Jan Sijbesma leidde de jeugd-volwassenengroep. Er werden mooie partijen geschaakt. Natuurlijk ging er wel eens wat mis bij de jongste schakertjes en werden stukken "gratis" weggeven, werd er schaak over het hoofd gezien en doorgespeeld, werden matzetten in één niet gespeeld en werd er af en toe een koning geslagen, maar daar leren ze ook weer van. De schaakregels werden ‘soepel’ toegepast bij de jongste schakertjes. Remise door pat is namelijk nog niet bij iedereen bekend, dus werd deze regel een paar keer ‘soepel’ gearbitreerd indien winst-verlies door beiden spelertjes samen was overeengekomen en de wedstrijdleider een duidelijk winst-verlies stelling op het bord waarnam. Uiteraard volgde daarna nog een kleine uitleg over pat en remise.En dan is de zevende ronde gespeeld, en zijn de eindstanden bekend en kunnen de prijzen worden verdeeld. Bij het schoolschaaktoernooi bekers voor de nummer 1 van iedere schoolgroep en het beste meisje van iedere schoolgroep en bij een grote groep was er ook een beker voor de nummer 2 en een keer een nummer 3. De strijd om de bovenste plaatsen was heel spannend. Uiteindelijk was Jasper Krause (groep 5), met één remise en nul keer verlies, de beste over-all bij de schoolschaak kinderen. Voor iedereen was er een mooie standaard als herinnering. En iedereen ging op de foto met Ting Ting.De kampioenen van voorgaande jaren bij het schoolschaaktoernooi, Matijn en Mike,  zitten op de middelbare school en deden met het jeugd-volwassentoernooi mee.
Zoals eerder gemeld, was dit een super leuk, gezellig en spannend toernooi. De volwassenen moesten erg hun best doen om de jongsten te overwinnen.De volwassenen waren toch best wel een beetje gespannen! Het ging er zeer sportief aan toe en uiteindelijk was degene met de meeste ervaring (en de oudste!) die met de eer ging strijken bij het eerste jeugd-volwassenen schaaktoernooi in de Krimpenerwaard. Van harte gefeliciteerd Cees Korving. Super leuk dat je erbij was en hopelijk tot volgend jaar, want een aantal jongeren hebben je al uitgedaagd en beloofd volgend jaar terug te komen en je schaakmat te zetten! Cees had maar een half verliespuntje, tegen Matijn (winnend eindspel voor Matijn!, maar door eeuwig schaak te geven bleef Cees zonder partijverlies)  en werd met 6,5 uit 7 de terechte winnaar. Ook leuk om te melden. In deze groep deden Opa Cees Korving en zoon Kees Jan Korving mee en ook Opa Wim Voorrips en zoon Frans Voorrips. Bij het schoolschaaktoernooi deden de kinderen Karsten Korving en Kinga Voorrips mee. Ook Martin en Daniël de Waal waren weer van de partij. Erg leuk zo'n familie schaaktoernooi. Dat moeten we er in houden. De nummers 1 en 2 van de jeugd kregen een mooie glazen standaard. Liqin Lu de broer van Tingting werd eerste van de jeugd en tweede over-all. Iedereen kreeg een leuk zelf-made houten schaakstandaard als herinnering. Tot volgend jaar.
En natuurlijk een compliment voor de jongste deelnemers uit groep 2,  Maartje, Elena en Sven,  jullie hebben het prima gedaan en het erg goed volgehouden. Ga zeker door met schaken en ik hoop dat jullie er volgend jaar ook weer bij zijn.
Iedereen verdiend een grote pluim voor hun deelname, sportiviteit en de wijze waarop ze met soms nog geringe ervaring, dit toernooi hebben gespeeld. Echt heel erg goed.
Met bekers en standaards en ook nog een leuke oranje pion sleutelhanger en een zakje chips kon rond half vijf iedereen moe maar tevreden naar huis. Iedereen heel erg bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

De volledige stand, totaal, per groep, per categorie en punten per school kan je zien op (link):

eindstanden schoolschaaktoernooi 2016 en eindstanden jeugd-volwassentoernooi 2016

De opzet van dit toernooi is alleen mogelijk met de steun van vrijwilligers en sponsors. Die mogen dan ook best nader genoemd worden.
Voor de innerlijke mens heeft de
Plus Rechtuyt in Schoonhoven een grote doos met thee, koffie, koekjes en snoep verzorgd, de Albert Heijn in Schoonhoven een grote doos limonadesiroop en chips. Jan Dros Puur Natuur in Schoonhoven leverde de "gezonde consumptie" van fruit en groente, Kaasboerderij Vlist voor de blokjes boerenkaas. De poster (ontworpen door Lieke Ouwerkerk) werd op full-colour A3 geprint door ReproVinci in Schoonhoven, welke verspreid is naar alle scholen. En voor de gastvrouw, hoofdarbiter, fotografe en de directrice van PCB de Rank had de Huub Oostendorp wijnkoperij in Schoonhoven een flesje rosé beschikbaar gesteld en Decotrend bloemist in Schoonhoven had drie prachtige boeketjes bloemen gemaakt. De prijzen in de vorm van bekers en standaards zijn ook dit jaar weer financieel ondersteund door gemeente Krimpenerwaard.


Ting Ting Lu is al genoemd en heeft de gehele dag geholpen met de wedstrijdleiding en haar glimlach, Jan Sijbesma als wedstrijdleider en voor zijn algemene inbreng van kennis bij het organiseren van het schaaktoernooi en voor alle schaakbijstand en -hulp de afgelopen jaren, Koen Ouwerkerk voor de standen, uitslagen en indelingen, Barbara Ouwerkerk als gastvrouw voor de thee, koffie, limonade e.d., Janet Ouwerkerk voor het nemen van de foto’s  en natuurlijk mevr. Cootje Heeringa, directrice van PCB de Rank voor het gratis gebruik van haar school.

Ook nog te noemen:
Schaakvereniging Klim-Op en schaakvereniging Krimpen voor het gebruik van digitale schaakklokjes.
PCB De Rank, OBS Het Schateiland en OBS Koningin Wilhelmina voor het gebruik van schaakborden.

Deze sponsors en vrijwilligers hebben er mede voor gezorgd dat de kinderen, ouders, opa's en oma's een geweldig leuke schaakdag hebben gehad.
Super bedankt allemaal.
Heel veel mooie foto's zijn te zien en te downloaden via Foto’s schoolschaaktoernooi 2016


Kijk ook op de
website van s.s.v Klim-Op voor een verslag van het schoolschaaktoernooi en andere verslagen en schaakanalyses.


Voor het vervolg van het schoolschaken volgt na de vakantie nader bericht. Hopelijk gaan er veel kinderen door met het schoolschaken en kunnen we weer leuke groepjes maken. De stappendiploma's Opstapje 1 voor de jongsten en Stap 1 voor de oudere kinderen staan op het programma. Aan Grand-prix toernooien kan er worden deel genomen, zie de verslagen onder de button Schaaktoernooien en wellicht een schoolcompetitie. Maar nu eerst uitrusten en vakantie vieren (neem je schaakbord mee!).
Fijne vakantie en wellicht tot volgend jaar.


Andre Ouwerkerk


Matijn, Koen en Bram Ouwerkerk weer bedankt voor jullie hulp en deelname.
*
Analytisch denken
Analytisch denken is het systematisch ontleden van een complex probleem in zijn elementen. Analytisch denken is nauw verwant aan kritisch denken. Je maakt duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, tussen symptomen en oorzaken, tussen feiten en opvattingen. Je bepaalt eerst de hoofdlijnen en detailleert later. Je gaat logisch en methodisch te werk.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu