Tata Steel Chess Tournament 2014 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verleden tot heden > Recent nieuws


Aronian wint Tata Steel Chess Tournament
26 Jan 2014 - Tata Steel Chess

Levon Aronian heeft de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Het is de vierde keer dat hij het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schrijft. “Dit is mijn favoriete toernooi”, zo zei hij na afloop. Aronian noemde het Tata Steel Chess Tournament eerder al “Het Wimbledon van het schaken”. De winnaar was positief over de nieuwe opzet van het toernooi: “Ik vind het goed dat we ook twee keer buiten Wijk aan Zee hebben gespeeld. Het is een mooie gelegenheid om meer mensen in contact te brengen met de schaaksport. Het reizen vond ik geen probleem, wat mij betreft mogen er zelfs minder rustdagen zijn”, aldus Aronian. Hij won het Tata Steel Chess Tournament ook in 2007, 2008 en 2012. Anish Giri sleepte een gedeelde tweede plaats in de wacht (samen met Sergey Karjakin). Het is het beste Nederlandse resultaat in Wijk aan Zee sinds de overwinning van Jan Timman in 1985. Giri was bovendien de enige van de twaalf grootmeesters uit de Tata Steel Masters die ongeslagen bleef. Loek van Wely eindigde als 8e.
Bij de Tata Steel Challengers won Ivan Saric en verdiende daarmee een plaats in de Tata Steel Masters groep tijdens de volgende editie van het Tata Steel Chess Tournament. Jan Timman behaalde de tweede plaats, die hij deelt met Baadur Jobava.


(Foto Vincent Bloothoofd: ..Nick Schilder die de openingszetten van Giri en Aronian nauwlettend gadeslaat)

Nick Schilder heeft de 8e speelronde geopend van de Tata Steel Masters op het
lt Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Nick Schilder is een fervent schaakliefhebber en vertelde na afloop dat hij sinds een jaar of drie het schaken weer serieus aan het oppakken is.Nieuwe opzet toernooi
“Bij de presentatie van de nieuwe opzet van het Tata Steel Chess Tournament hebben we aangegeven dat we door een partnerschap met het Rijksmuseum, de High Tech Campus en de KNSB een breder platform voor het toernooi en de schaaksport wilden creëren”, zo zei Dook van den Boer (directeur Tata Steel in IJmuiden) vanavond bij de prijsuitreiking. “Terugkijkend denk ik dat we mogen stellen dat we daarin zijn geslaagd. We hebben meer bezoekers getrokken, nieuwe doelgroepen bereikt en veel aandacht voor het toernooi en de schaaksport gecreëerd. Na een evaluatie van de nieuwe opzet gaan we de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament voorbereiden. Die zal plaatsvinden van 9 tot en met 25 januari 2015. Daarvoor nodig ik u alvast van harte uit”, aldus Van den Boer.
Verrassende ontknoping
Het leek er lang op dat Aronian de 76e editie van het toernooi ongeslagen zou afsluiten, maar Loek van Wely slaagde er vanmiddag als enige tegenstander in om Aronian te verslaan. Dat zorgde voor de nodige opwinding in de speelzaal. Aronian: “De partij tegen Van Wely was voor mij de meest interessante partij van het toernooi, vol complexe ideeën en met veel interessante posities. Lang ging ik er vanuit dat ik deze partij niet kon verliezen, maar ik blunderde in tijdnood”.


(Foto Tata: .. van de prijsuitreiking van de Tata Steel Masters groep. Winnaar Levon Aronian (links) met Sergey Karjakin (midden) en Anish Giri (rechts), die de tweede plaats deelden)


Nieuwe trofee
De nieuwe trofee voor de eerste prijs bestaat uit een stalen balk die een stresstest (crashtest auto) heeft doorstaan. Dit symboliseert de band met Tata Steel én de mentale kracht waarover een schaakspeler moet beschikken, waaronder het vermogen om tegenslag te kunnen incasseren.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu