Schaken met plezier - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaken met plezier


SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op school

Informatie
Schaken op school
Voor scholen in het basisonderwijs


Schaken met plezier - schaken op school is bedoeld voor scholen in het basisonderwijs die voornemens zijn om schaken als extra lesvak of buitenschoolse activiteit op school aan te bieden. Hierdoor kunnen leerlingen via school kennis maken met schaken en via school de basiskennis aanleren om een partijtje te schaken.Schaken met plezier
door

Andre Ouwerkerk
Noorderlicht 17
2931PE Krimpen aan de Lek

06-55840715

Schakenmetplezier@telfort.nl
Andre Ouwerkerk

Geboren op 27 november 1964 te Rotterdam.
Verhuisd in 1966 naar Lekkerkerk.
Basisschool: Koningin Wilhelminaschool te Lekkerkerk
Leerde in klas 5 (tegenwoordig groep 7) schaken op school.

Geen actief schaker geweest.
Maar wel altijd interesse gehouden in schaken.

Getrouwd en 4 kinderen.

Twee jongste kinderen
(Bram en Matijn) hebben schaakles gevolgd bij Jan Sijbesma van schoolschaakvereniging Klim-Op in Capelle aan den IJssel.

Matijn heeft zelfs in 2012, na amper 2 jaar schaakles, deelgenomen aan het NK schaken jeugd t/m 10 jaar (na plaatsingstournooi).
Tussen de schaaktop van Nederland behaalde hij een verdienstelijk (met maar 2 uur schaken per week!) 26e plaats van de 42 deelnemers.

Tot en met Stap 3 heb ik alle lessen (achterin de klas) meegedaan en is het schaakenthousiasme geboren om ook zelf het schaken onder de jeugd te promoten.

In 2012 heb ik verschillende "crea"-lessen op de Floraschool in Krimpen aan de Lek ingevuld met schaakles.

De schaaklessen worden gegeven naar voorbeeld van de schaaklessen door Jan Sijbesma met gebruikmaking van de Stappenmethode van de KNSB.

In 2013 heb ik een klein groepje kinderen van 4-7 kinderen op de Floraschool een driekwart jaar tijdens school de basisregels van het schaken aangeleerd en een interne competitie (11 kinderen, over 12 weken) gehouden.

Vier kinderen hebben het Stap 1 examen afgenomen en zijn met hoge cijfers geslaagd.

Daarna is het idee ontstaan om het schaken op alle scholen in Nederlek te promoten en is
Schaken met plezier – schaken op school ontstaan.

Via een informatieboekje zijn alle scholen aangeschreven en geïnformeerd en is het informatieboekje de basis geworden voor de website www.schakenmetplezier.nl

In alle groepen 3 t/m 8 zijn op alle bassisscholen informatielessen geweest om het schaken te promoten en kinderen voor het schaken te enthousiasmeren, waarin de rode raad was, dat wij hier in het kleine Nederland, mondiaal een heel goed schaakland zijn en dat de basis veelal ligt bij de jeugd schaakverenigingen, maar heel vaak ook op de scholen; het schoolschaken.

Kinderen konden zich opgeven voor het schoolschaken na schooltijd en een veertigtal kinderen op vier verschillende scholen en locaties hebben het afgelopen halfjaar het eerste blok schaaklessen gevolgd.
Tevens heb ik in deze periode ook de schaakcursus schaaktrainer 1 van de KNSB met goed gevolg afgerond.

Als afsluiting van dit eerste blok is na ‘veertig jaar’ het eerste schoolschaaktoernooi van "deze eeuw" in Nederlek georganiseerd.

Andre Ouwerkerk
schaaktrainer 1 KNSB

Tot en met 2017 heb ik schaakles gegeven op de PCB de Rank in Schoonhoven.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu