Gr Prix 5 De Lier 25-04-2015 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Grand Prix Haagsche schaakbond


SCHAKEN
MET PLEZIER
schaken op school

Grand Prix 5 te De Lier
25 april 2015


Zaterdag  25 april was het 5e Grand-Prix toernooi  van de Haagse schaakbond. De Grand-Prix bestaat uit 8 toernooien en zijn leuke toernooien om voor de beginnende schakers ervaring op te doen met wedstrijd schaken. Je schaakt in poules met zes kinderen. In de lage (beginners)poules schaak je twee keer achter elkaar tegen elkaar (een partij met wit en een partij zwart, zonder klok)  en duurt de partij maximaal 20 minuten. De hoogste groepen schaken met klok en schaken 1 keer tegen elkaar en krijg je 20 minuten per persoon.

Vier kinderen van het schoolschaken hadden zich opgegeven. Het leuke was dat er weer drie kinderen waren waarvoor dit de eerste beleving van een schaakwedstrijd ‘buiten de deur’ was.  Jammer genoeg ging Annemieke uiteindelijk toch niet mee. Volgende keer wel meegaan. Je broer heeft het erg goed gedaan en ik weet zeker dat jij het ook goed zal doen en je doet de nodige schaakervaring op.

Het was net voor de vakantie en er word ook nog gesport, waardoor er een aantal niet konden.  Het zou leuk zijn we voor de zomervakantie nog een keer met een grote groep schoolschaakkinderen naar een grand-prix toernooi  kunnen gaan. Dit keer hadden Karsten Korving van de KW-school en Flip Rook van De Wegwijzer zich opgegeven voor hun eerste grand-prix toernooi. Jan Rook van De Wegwijzer schaakte zijn 2e grand-prix toernooi en Bram en Matijn deden mee. Zij schaken voor s.v.v. De-Klim Op in Capelle aan den IJssel. Er was ook een grand-prix van de Rotterdamse schaakbond, waardoor er nu bij de Haagse schaakbond iets minder meededen, maar met 120 kinderen was het toch nog een goed bezet toernooi.


Jan en Flip reden met mij mee en we waren mooi op tijd aanwezig. Karsten was ook op tijd en het toernooi startte om 13.15 uur. De organisatie had het weer goed ingedeeld, zodat een ieder in een groepje van gelijke speelsterkte kon spelen. Er waren dit keer 18 groepen en een groep A en B (schakers met de meeste punten). Je begint bij de grand-prix met een bepaald aantal punten en afhankelijk van winst of verlies krijg je er punten bij of gaan er punten af, waardoor je bij een volgend grand-prix ingedeeld kan worden in een groepje met kinderen met ongeveer evenveel punten. Jan was ingedeeld in groep 12, Flip in groep 15 en Karsten in groep 16. Annemieke was in groep 17 ingedeeld  en had daar zeker voor een mooie prijs kunnen schaken. Bram zat in groep 2 en Matijn in de groep B.De locatie het buurthuis ’t Centrum was ruim genoeg en ook prettig dat de hogere groepen A/B en 1 t/m 3 apart in een ruimte boven schaakten en de groepen 4 tot en met 18 beneden. Karsten is zeven jaar en moest heel even ontdooien, maar eenmaal aan het schaken, ging het direct erg goed. Jan was erg nerveus, maar schaakte zeer alert. Flip schaakte erg snel , maar zijn tegenstanders gelukkig ook, en moet leren om iets langer na te denken. Ze hebben het alle drie heel goed gedaan. Bij Karsten was het spannend, maar hij werd erg goed tweede met 5 uit 8, super gedaan Karsten. Ook heel leuk dat de opa en oma van Karsten ook nog langs kwamen. Zij hebben leuke partijen van Karsten gezien. Flip speelde precies in het midden en haalde met 5 uit 10 een nette 3e prijs. Jan was niet te ‘stuiten’ en met een mooie 9 uit 10 een verdiende eerste plek. Bram speelde netjes in groep 2 en haalde 1,5 uit 5. Matijn begon goed,  na zijn kamp op school, met twee winstpartijen, maar gaf ook twee partijen in een winstelling weg en haalde 2 uit 5. Zodoende gingen we met drie bekers huiswaarts en was het een erg geslaagde middag voor de schoolschakers uit Nederlek en ze hebben veel schaakervaring opgedaan.

Tot de volgende keer.Op de website van de Haagse Schaakbond staat binnenkort een verslag en de standen.

Foto's zijn te downloaden via picasa webalbum (in Google Chrome)


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu