Gr Prix 4 Schiedamr 21-02-2015 - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schaaktoernooien > Grand Prix Haagsche schaakbond


SCHAKEN
MET PLEZIER
schaken op school

Grand Prix 4 te Schiedam
21 februari 2015


Zaterdag  21 februari was het 4e Grand-Prix toernooi  van de Haagse schaakbond. De Grand-Prix bestaat uit 8 toernooien en zijn leuke toernooien voor beginnende schakers om ervaring op te doen met wedstrijd schaken. Je schaakt in poules met zes kinderen. In de lage (beginners)poules schaak je twee keer achter elkaar tegen elkaar (een partij met wit en een partij met zwart, zonder klok)  en duurt de partij maximaal 20 minuten. De hoogste groepen schaken met klok en schaken 1 keer tegen elkaar en zij krijgen 20 minuten per persoon.

Vier kinderen van het schoolschaken hadden zich opgegeven. Het leuke was dat er weer drie kinderen bij waren waarvoor dit de eerste beleving van een schaakwedstrijd ‘buiten de deur’ was.  Het was in de vakantie, waardoor er ook een aantal niet konden. Het zou leuk zijn als de volgende keer nog een paar nieuwe kinderen meegaan en dat we met een grote groep Nederlek kinderen gaan.
Dit keer waren Jesper en Renske Rolleman van Het Schateiland en Jan Rook van De Wegwijzer, die zich hadden opgegeven voor hun eerste grand-prix toernooi. Ook aanwezig was Mike Erkemey van De Wegwijzer, die direct na de voetbal was doorgereden naar Schiedam en Bram en Matijn. Bram en Matijn schaken voor s.v.v. De-Klim Op in Capelle aan den IJssel.

Om 12.45 uur kwamen we bijna allen gelijktijdig aan op basisschool Het Talent in Schiedam. De aanmelding verliep soepel en een ieder kreeg te horen in welke groep hij was ingedeeld. De organisatie had het weer netjes ingedeeld, zodat een ieder in een groepje van gelijke speelsterkte kon spelen. Er waren 24 groepen en een groep A en B (schakers met de meeste grand-prix punten), dus ondanks de vakantie toch weer 157 kinderen! Je begint bij de grand-prix met een bepaald aantal punten en afhankelijk van winst of verlies krijg je er punten bij of gaan er punten af, waardoor je bij een volgend grand-prix ingedeeld kan worden in een groepje met kinderen met ongeveer evenveel punten. Mike was door zijn voorgaande 2 goede prestaties nu al ingedeeld in groep 12, dus dat gaat erg goed. Jesper was ingedeeld in groep 16 en Jan in groep 17. Dat zijn best pittige groepen om direct in te starten, maar zoals gezegd ze zaten op de goede plek. Renske was ingedeeld in groep 20. Ik zelf was een van de drie groepsleiders in groep 17 t/m 21, waardoor ik Renske een beetje in de gaten kon houden. Bram zat in groep 3 en Matijn in de groep B.

Het toernooi  begon keurig op tijd en om 13.15 uur was iedereen aan het schaken. Het prettige van deze locatie is, dat er in verschillende lokalen geschaakt wordt, waardoor er meer rust/stilte is voor de schakers. Ik ben af en toe ook bij Jan, Jesper en Mike gaan kijken en zag dat ze het buitengewoon goed deden. Renske kon ik iedere partij in de gaten houden en zij had het best wel moeilijk in haar groep. Misschien toch een groepje te hoog ingedeeld en toch wel spannend zo’n eerste toernooi. Als ze minder stukken ‘kado’ zou doen (dat moet je leren door ze eerst gratis weg te geven! en wat langer na te denken) , dan zal ze een volgende keer zeker de puntjes gaan halen. Haar broer Jesper zat helemaal in het toernooi en ook Jan ging helemaal op in zijn partijen. Ze deden het allebei hartstikke goed. Jesper wist maar liefst 7 van 10 partijen te winnen en werd zelfs 2e in zijn groep. Jan deed het ook prima door 5 van de 10 partijen te winnen en werd 3e in zijn groep. Mike was ook dit keer weer super op dreef en werd met 6,5 punt gedeeld 2e in zijn groep. Bram weerde zich prima in groep 3 en werd uiteindelijk nog 3e, heel erg netjes. Matijn had vermoeide weken achter de rug en wist dit keer maar 1,5 uit 5 te scoren. Al met al ook nu weer zeer goede prestaties van de schakers uit Nederlek. De jongens gingen met drie bekers huiswaarts en hebben veel schaakervaring opgedaan.

Het was weer een leuke en leerzame ervaring, die wat mij betreft zeker weer een vervolg krijgt en wie weet met nog meer schoolschaak kinderen.

Tot de volgende keer.Foto's zijn te downloaden via picasa webalbum

Op de website van Jeugdschaakclub De Pionnetjes zijn alle uitslagen en standen en veel foto’s te vinden.

Ook op de website van de Klim-Op staat een verslag met foto’s.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu