Bezoek aan museum Boymans - Schaken met plezier - schaken op school

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schoolschaken > Schoolschaakactiviteiten


SCHAKEN MET PLEZIER
schaken op school


Tata Steel Chess Side-event
Bezoek aan Museum Boymans
14 januari 2015


Vrijdag 9 januari is het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee gestart.
Voor dit schaaktoernooi zijn de beste schakers van de wereld uitgenodigd. Het is te vergelijken met een grand-slam toernooi bij het tennis. Een belangrijk en goed bezet toernooi. Met de wereldkampioen bij de mannen Magnus Carlsen, de nummer twee Fabiano Caruana, de nummer zes en winnaar van vorig jaar Levon Aronian, Neerlands beste schaker van dit moment, de huidige nummer 7 van de wereld en nr. 1 op de Fide wereldranglijst bij de junioren, Anish Giri. Ook de wereldkampioen bij de vrouwen doet mee en de nr. 2 van Nederland Loek van Wely.

Op donderdag 15 januari hebben de schakers de 5e ronde in Rotterdam geschaakt in het gebouw De Rotterdam, van architect Rem Koolhaas, op de Wilhelminapier.


Caruana en Giri in afwachting van de volgende zet                Giri won tegen Jobava                                                Carlsen en Aronian noteren de zet


De stad Rotterdam heeft voor de scholen in de regio Rotterdam verschillende side-events in het kader van de schaaksport georganiseerd. Onder andere de finale NK scholieren Voortgezet Onderwijs op vrijdag 9 januari is gespeeld. Het Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam behaalde de Nederlandse titel in de categorie alle leerjaren.
Op woensdag 14 januari was er een side-event voor de basisschoolscholieren in het Boijmans museum. De Stichting Het Schaakkasteel had hiervoor 30 schakertjes uitgenodigd.
Zij kregen een rondleiding door het museum en afsluitend hebben ze een partijtje geschaakt. Ook aan mij was gevraagd of er 5 kinderen van de schaakgroepjes mee wilden doen.
Erg leuk natuurlijk, dat ze aan ons denken, en natuurlijk leuk om hieraan mee te doen. Ik heb geprobeerd om van iedere school in Krimpen en Lekkerkerk één kind hieraan te laten deelnemen (in eerste instantie de kinderen uit de plusgroep). Dat is jammerlijk niet helemaal gelukt, maar met vier enthousiaste kinderen zijn we naar Rotterdam gereisd en hebben we een leuke en ook informatieve middag gehad. We hebben schilderijen van Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh gezien en ook mooie beelden en moderne kunst. De kinderen hebben afsluitend een aantal partijtjes geschaakt en ze hebben een simultaan geschaakt tegen twee erg goede jeugd schakertjes van De Klim-Op, o.a. tegen Lucas Nguyen (Ned. Kampioen bij de jeugd tot 10 jaar) . Ik wil hierbij Mike, Flip en Naomi van De Wegwijzer en Valentino van de KW-school bedanken voor hun enthousiaste aanwezigheid en de leuke middag.

Teun Korevaar bedankt voor de uitnodiging, die met Jan Sijbesma (die zich jammerlijk ziek moest afmelden) namens de Stichting Het Schaakkasteel deze side-event heeft georganiseerd, en met hulp van Angelo Ayala (voorzitter van de Rotterdamse schaakbond) er een mooie middag van hebben gemaakt.
De Stichting Het Schaakkasteel organiseert ook o.a. ook het Erasmiaans Schaakfestijn, zie de uitnodigingen die jullie hiervoor hebben gehad.

De foto’ s hieronder zijn genomen door Teun Korevaar. Meer foto’s kunt u zien op https://plus.google.com/photos/107572928642202279634/albums/6105414708711980769?sort=1

Een verslag door Teun Korevaar kunt u lezen op
http://www.abscheel.nl/TataSteelChessRotterdam/MuseumBoijmans/


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu